Huh? Dat klopt toch niet, zal menig mens zeggen. En dat is precies waar ik het over wil hebben. Buiten de gebaande paden treden. Oftewel een tegenwoordig vaak gebruikt woord: Out-of-the-box denken.
Out-of-the-box
Dit is typisch een gevalletje misinterpretatie. En ja, ik kwam hier ook pas achter toen ik dit aan het schrijven was. Zo leer je nog eens wat he? đ Maar wat blijkt? We gebruiken deze term dus helemaal verkeerd. De term out-of-the-box betekent letterlijk: âProducten die weinig tot geen installatie behoevenâ. Dus in principe moeten we de term ombuigen naar outside-the-box denken. Dit wordt omschreven als: âDe Engelse term betekent het buiten de doos-denken, waarbij met de doos het bestaande denkkader van een organisatie wordt bedoeld.â. En daar wil ik het vandaag over hebben, het buiten de kaders denken. Maar wat is outside-the-box denken? De bedenker van deze term: Mike Vance, bedacht dit raadsel om mensen uit âthe boxâ te laten denken:
Verbind deze negen punten door vier rechte lijnen te trekken zonder je pen van het papier te halen.
Dit is hoe je hem oplost.
In eerste instantie zou denk je dus meteen binnen de puntjes (het vierkant a.k.a. the box). Maar pas wanneer je die âBoxâ doorbreekt kan je de het raadsel oplossen.
âThe Boxâ
Die box, daar wil ik even op inzoomen. Want blijkbaar is er dus een kader waarin er wordt verwacht dat jij daarin denkt? Een doos van normen, waarden, gewoontes, tradities, noem het maar op⌠die door de meerderheid als ânormaalâ beschouwd worden.
Waarom dan 1+1=3?
Omdat wanneer je wilt opvallen, uniek en onderscheidend wil zijn, je buiten die âboxâ moet treden en moet doen wat als âniet-normaalâ beschouwd wordt. En wanneer jij die positie in durft te nemen ben je onderscheidend en uniek.
Dus trek de stoute schoenen aan, vermijd het ‘normale’, wees rebels en bepaal je eigen weg.
Groetjes,
(Rekenwonder) Tom Winter